ISO 14001:2015 – Sistemul de management al mediului

ISO 14001:2015 – Sistemul de management al mediului

ISO 14001:2015 este un standard international emis de catre Organizatia Internationala de Standardizare pentru organizatii care doresc sa-si creasca performanta protejand in acelasi timp mediul inconjurator si punerea in practica a unui sistem de gestiunea mediului pentru a ca resursele sa fie sustenabile.

Activitatea oricarei organizatii utilizeaza resurse naturale sau regenerabile si produce reziduuri care pot avea un impact asupra mediului inconjurator. Acest risc trebuie identificat, redus si tinut sub control inca din momentul incipient si pe tot parcursul proceselor ciclice inclusiv a celor eliminate. Implementarea si certificarea managementului de mediu conform standardului ISO 14001:2015, ca parte a sistemului de management general ofera o abordare sistematica pentru tratarea aspectelor de mediu ale organizatiei. Sistemul de management al mediului permite organizatiei sa monitorizeze impactul activitatilor, produselor si serviciilor asupra mediului.

ISO 14001:2015 se poate implementa oricarei organizatii, indiferent de dimensiune, tip, natura si se adreseaza aspectelor de mediu pe care organizatia le poate controla sau influenta avand in perspectiva un ciclu de viata. ISO 14001:2015 nu specifica criterii de performanta ecologica.

Beneficiile ISO 14001:2015:

  • Sustine angajamentul organizatiei de a proteja mediul si a reduce mediu.poluarea prin minimizarea activitatilor desfasurate.
  • Cresterea increderii clientilor, comunitatii, angajatilor si a autoritatilor de
  • Recunoasterea internationala a certificarii imbunatateste imaginea si reputatia organizatiei.
  • Avantaj fata de competitori.
  • Obtine si demonstreaza performantele de mediu si reduce costurile printr-o utilizare mai eficienta a resurselor si reduce riscul de accident, scazand astfel costul asigurarii.
  • Sa previna unele accidente care pot duce la sanctionarea organizatiei de catre autoritati din cauza lipsei de masuri de protectie a mediului.
  • Consolidarea increderii autoritatilor.
  • Formam in acelasi timp autoritati de incredere care sa monitorizeze aplicarea legislatiei.
  • Alinierea la cerintele pietei – demonstrarea la nivel national si international a existentei unui sistem de management al mediului.